5 Ağustos 2009 Çarşamba

Arif Keskin, İran'da hiçbirşey artık eskisi gibi olmayacaktır.

12 Haziran 2009 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri İran siyasi hayatında bir milat olarak görülebilir. Çünkü İran’daki siyasal kriz, göründüğünden daha derin ve çok boyutludur. Rejimin karşılaştığı bu çok boyutlu sorundan kurtulmak adına mantıklı, kapsayıcı bir çözüm modeli de ortada bulunmamaktadır. Aslında çözümün ne olabileceği de tartışma konusudur. Muhalifler “seçimin iptalini”, iktidar ise “Mahmut Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığının kabulünü” çözüm olarak sunmaktadırlar.

İran rejim içi gerginliğini çözümsüzlüğe taşıyan en önemli faktör Dini Lider Ali Hameney’in Ahmedinejad’a verdiği mutlak destek oldu. Bu nedenle, Hameney sistem içi farklılıkları ve ayrışımları dengeleyen ve dizginleyen pozisyon ve işlevini artık yitirmiş oldu. Hameney sistem içi denge unsuru olmak yerine sorunların ve çatışmaların tarafı ve hatta kaynağı haline dönüştü. Bu da var olan sistem içi çatışmaları kolay çözülebilir olmaktan çıkararak sistemi tam bir çıkmaza sürükledi.
....

....

Yukarıdaki faktörler ışığında bakıldığında, Ahmedinejad’ın ikinci döneminin birinci döneminden çok farklı olarak zor, çekişmeli ve krizlerle dolu bir dönem olacağı tahmin ediliyor. Bazı yorumcular bu nedenle Ahmedinejad’ın ikinci dönemi bitirmeden iktidardan uzaklaştırılacağı düşüncesine sahipler. Ahmedinejad hükümetinin düşmesi veya bazıları tarafından iddia edildiği gibi düşürülmesi Hameney’in sonu olabilecektir. Bu nedenle Hameney bu dönem, Ahmedinejad hükümetinin düşmemesi için yoğun çaba harcayacaktır. Ancak bu dönem süresince Ahmedinejad-Hameney ilişkisinin de inişli-çıkışlı olacağı ve Hameney’in en dar çevresinin bile ondan uzaklaşabileceği iddiası geçerlilik taşıyacaktır. Son tahlilde sürecin Hameney ve Ahmedinejad lehinde işlemeyeceği mevcut koşullarda söylenebilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder