21 Haziran 2009 Pazar

Hilalay1@yahoo.de, G. Azerbaycan Ulusal Dévinimi öz yolun gétmelidir

Fars-malla erkinde 10. cumhurbaşqanı séçimi artıq géride qaldı, ancaq yanqısı içde olduğu kimi bütün dünyada da sürmekdedir. Bu qonu üzre çoxlu çizilib-yazildi géne de yazılmaqdadır. Mexmerli dévrim(inqilab) déye tanıdığımız olgu bu döne islam yalvacı(peyğemberi) quşağından(neslinden) olan Mir Hüséyn Musevi’nin önderliyi ile, Refsencani-Xatemi cütlüyünün yönetmenliyi ile, islamın yaşıl dalqaları altında “islam ölkesinde” başlamışdır. Bu Séyidin dalısında şahçılardan, eski “komunistlerden”, Mucahidlerden, irançılardan, yéni aristokratlardan tutmuş quru islam qurallarından bıqmış, bir az uyqar dünya ile bağdaşmaq isteyen xalqın da yér alması bir o qeder de bizi ilgilendirmir. Ancaq, Azerbaycan qurtuluş savaşı vérenlerin bir sırasının da yayılan hay-köyün aldadıcı étkisine uyaraq bu dalqaya qoşulmaları, bilmezin géne iran adlandırılan yérin değirmanında üyüdülmeye gétmeleri düşündürücüdür. Dünene dek Musevini Ehmedinejaddan da pis görenlerin bir sırasının géce yatıb da yuxuda birden çönmeleri héç bir düşünsel bağlamda yér tutamayacağı kimi siyasal bilinc ile bağdaşması da bilincsizlikden başqa ola bilmez. Mecburiyet qarşısında özlerine “démokrat” adı qoyaraq Azerbaycan adı ile Ulusal Dévinime(herekete) yéni qoşulan eski irançi “komunistler” de bu gireveni(fürseti) qenimet sayıb, géçmişde olduqları Tude Partiyası éle de onun qol-budaqları olan başqa “sol” örgütlerinde olduqları sayaqı Musevi yanlılarını desdekleme buyuruqları, çağrışları yaymağa başlayıblar. Bu yozlaşmış davranışları ulusal qurtuluş savaşımıza daşımaq isteyenlerin héç şansları olmasa da yapay gündem yaradmaqla gücümüzü qısa bir süre de olmuşsa yıpratmaları danılmazdır.

Bu sürecin gédişinde sıradan olan her hankı bir Türkün ağlına héç olmasa bu sorular gelmelidir: İran adlandırılan yérin ırqçı fars boyunduruğu altında yönetime qarşı olan qanad ile birleşib, ondan ferqi olmayan obiri qanada qarşı durmağın anlamı nedir? Néce oldu birden-bire bu biri qanad démokrat oldu? İllerden beri G. Azerbaycan ulusal qurtuluşu yolcularının qanına susamış bu faşist şovenistler bizlere géne hankı yuxunu görmüşler, éle bunların eli ile bizim varlığımız oğurlanmayıbmı?

Bu qarqaşada ABD-AB başda olmaqla her kes öz halvasını çalmağa özen gösterir. Biz ise artıq héç kimsenin halvasına yağ olmaq istemirik, bugün yaşıl şal ile küçelere tökülen “démokrasi isteyen” xalaq birden-bire köl dibinden çıxmayıb, bu toplum 30 ilden beri vardır, ancaq nedense Azerbaycan Türk ulusu azadlıq, démokrasi uğurunda qan vérende bunların héç vécine de déyildiyi bir yana, éle qan tökenlerin arxasında duranların bir çoxu bunlar éle de onların başçıları idiler! İndi, “islahatçı”, “tutucu” adı ile réjimin içinde iç hésablaşmaları gédirse bunun démokrasi ile héç bir ilgisi yoxdur. Refsencaninin başçılıq étdiyi mafiya Xamenéyi bandından daha yaqşı ırqçı-farsçı olması bize héç ne vérmez. İran adlandırılan yér artıq 10-15 il bundan qabaqkı déyil! Bizim yéraltı, yérüstü servetlerimizin talanması, insan gücümüzün hésabına fars şeherleri Avrupa şeherlerinden géri qalmış sayılmazlar. İslam Dévrimi farslara yuxuda da göre bilmedikleri uğurları qazandırmışdır. Dévriminden sonra 2-3 milyon insan ölkeden Avrupa-Amérikaya gédib, bu özlüyünde, uyqar dünya uyqarlığı(medeniyeti) ile tanış olmayan farslara böyük üstünlük qazandırıb, “rönésans” déye bileceyimiz çağı onların üzlerine açıbdır. Bir yandan, yurddışından 10-15 télévizyon vérilişinin birbaşa içeri yayınlanması, yurddışın-(a,dan) geliş-gédişlerin çoxalması fars insanının gözün açdırıb, obir yandan da dünenecen évde oturmağa mehküm olan fars qadını “islam güvencesi” altında éşiye çıxmağı bacarıb, toplumsal, siyasal, ekinsel(kültürel),... işlere qoşularaq toplumun gücüne güc qatıbdır. Biliyurdların(univérsitetlerin) çoxalması ile oxumuşların sayısı birden-bire artıb, din eğitimi alan mallalıq öyrencilerine de doğa bilimlerinin –fizik, bioloji kimilerinin- öyretilmesi, bunların bir çoxunun dine artıq eskileri kimi baxmadıqlarını saqlayıbdır. Bélesine ateizme, inancsızlığa yönelenlerin sayısında da böyük artış göze çarpmaqdadır. Bu gelişmeler, génellikle ékonomi baxımından gelişmiş fars bölgelerine özgü olub, irançılıq bağlamında qalaraq ırqçı fars düşüncesi de insanlara derinden aşılanıbdır. Fars dilini qudsallaşdıraraq artıq islamın ikinci dili sayırlar, démek herkes bu dili öyrenmelidir! Bu yapılanmalara uyqun réjimin elinden bir zamanlar qaçıb yurddışına sığınanlar ile de ortaq deyerler –farsçılıq, irançılıq- üzre bağlantı qurulub, işbirliyi aparılır. Devlet télévizyonlarında islamçılıq-irançılıq, şieçilik-farsçılıq taslağı gereyi sürekli tebliğler gédir. Örnek üçün: Maléké Nexeyi –imam Eli’nin yandaşlarından(dinden)-, eski pars şahı Kuroş (tarixden), Zal oğlu Rüstem (mitolojidan) yan-yana qoşulub iran adlandırılan yéri qoruyurlar. Öyretdikleri géydirme öykünclerinden(tarixlerinden) danışmağımız bir yana qalsın, fars olmayanlara, özellikle Türklere qarşı aşağılayıcı sözlerin qullanılması tükenmez dizilerinden sayılır.

Üstde vurquladığımız gelişmelere baxmayaraq démokrasi anlayışı kesinlikle gelişmeyib, tersine fars ırqçılığı bilincleşerek yayqınlaşıbdır. Fars egemenliyi, tarixinde ilk olaraq bu qeder güclenib, dünyaya méydan oxuyur, bunun qururunu şahçısından tut dinçisine, dinsizine dek hamısı yaşayır. Farsların davası démokrasi fılan davası yox, sen yédin mene vérmedin davasıdır. İqtidar davasıdır.

Fars bölgelerinde olanların tersine Azerbaycanda dinçilik-şieçilik tebliğlerine yüksek düzéyde önem vérilib, özellikle Meherrem ayında böyük yatırımlarla mersiye-teziyeler qurularaq télévizyonlarından bütün ölkeye de yayınlanır. Bu yas törenleri artıq géçmişdekiler kimi yox, dili farslaşmış, içeriliyi de réjim yanlısı islamçılaşdırılmışdır. Azerbaycan şeherlerinde yaşam düzéyi açıqcasına fars şeherlerinin néçe qat altında olub, bundan qurtulmaq isteyenlerin farslaşma sürecine qoşulmaqdan başqa çıxış yolları olmadığından da kültürel uçuruma sürüklenerek kimlik bunalımına( hoviyet bohranına) uğrayaraq yaşamları daha da zorlaşır.
Bunların yanında işsizlik de baş götürüb géderken uyuşdurucu qullananların(motadların) sayısı da xızla artır. Türk gencliyinin dinamikliyi öz içinde boğulub, bélesine pasivleşdirilir. Bu batlaqdan qurtulmağın tekce yolu ulusal deyerlere yiyelenib, Ulusal Qurtuluş Dévinimine qoşulmaqdır. Qadınlara gelince de durum héç iç açıcı déyil. Bir zamanlar bölge qadınlarına öncül örnek olan Türk Azerbaycanlı qadının el-qoluna fars-islamçılıq, xurafe zenciri vurularaq fars qadınının tersine ne yazıq évlerde dusdaq olmaqdadır! Burada, anadilinin güncel yaşamda qullanılmasının önemi, étkisi daha aydınlaşır. Fars qadını öz dilini qullandığı üçün çox başarılı, Türk qadını ise öz dili qadağan olduğundan din xurafelerleri ile boğuşaraq éve qapanmalı olur! Bugünler, iran adlandırılan yérde yönetime qarşı başlanan étirazlara “démokrasi isteyenler” démekle Azerbaycanlıları da bu cergeye qoşmaq isteyenler bilerek-bilmeyerek Meşrutiyetde, İslam Dévrimi sırasında olduğu kimi irançılıq-farsçılıq batlağında géne xalqımızı boğmaq isteyirler. Bu hereket doğrudan démokrasi yanlısıdırsa onda harda onun fars olmayan xalqlara démokratik istekleri? Ehmedinéjadi Mosevi ile, Xamenéyini de Refsencani ile deyişmek isteyinin démokrasi ile ne ilgisi var?! Refsencani Xamenéyiye yazdığı yéni mektubunda, ona géçmiş xoş günleri, ikisinin de Xuméyninin sağ-solu olduqlarını andırıb, o zaman olanların çoxunun öldüyünü ancaq öz ikisinin qaldığını vurqulamaqla suçlu birisinin géçmişdeki yoldaşlıq hörmetine suçlarının bağışlanmasını, géne dost olmaq isteyini bildirir.
Bir zamanlar Refsencani bütün ipleri eline almışdı Xamenéyini istediyi kimi qullanırdı indi ise artıq éle déyil, Xamenéyi hamısının tepesine minmekle géçmişin de öcünü(intiqamini) alır. Musevi de bu arada bir oyuncaqdan başqası déyil, yarın da Xamenéyinin qoltuğuna sığınsa héç şaşırdıcı olmaz! Daha aldanmarıq, “getir seninkin yéyek menimkin oynadaq” nağılına daha uymarıq. Farslar doğrudan démokrat olublarsa, héç olmasa bunu dile de getirsinler. Biz oturub, öz-özümüze bu démokrasi hereketidir démeyinen, ondan démokrasi çıxmaz! Türk Azerbaycan Ulusal Qurtuluşu artıq boş vedelere inanmaz, farslar doğrudan da démokrasi isteyirlerse, onlara başarılar dileyirik. Fars “démokratların”dan bize zerer gelmesin, yararları özlerine qalsın.

Yaşasın Qurtuluş Savaşımız!

Yaşasın Türk Gencliyinin Sarsılmaz Bağımsız Qurtuluşçu Yolu!
Hilalay1@yahoo.de Hilal 19.06.2009 Kanada, Vancouver şeheri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder