28 Temmuz 2009 Salı

Mehran Bahari, Milliyetler

Turk xalqinin ichinde oldugu oyanish surecinde, bir sira qavramlara daha diqqetle yanashmamiz gerekir.
Birincisi Azerbaycan bir cografi bolge adıdir, dolayisi ile Azerbaycan ve azeraycanı da millet ve millyet adlari deyildirler.
ikincisi azerbaycanda yashayan insanlarin boyuk choxunlugu, milliyetce Turk olsalar da, orada bashqa milletlerden insanlar orneyin Kurd, Fars (merkezi, Qum, Tehran, Hemedan, Gezvin Ostanlarinda), Lek (Hemedan Ostaninda), Talish, tat vs de yashayir. Azerbaycanda dunyaya gelen her kes azerbaycanlidir.
Üchuncusu Azerbaycan dishinda dunyaya gelen her kes ise, milliyetce Turk olsa bile, azerbaycanli deyildir.

1-Xamneyi azerbaycanli deyildir, xorasanlidir. Onun ana dili de turkce deyildir, farscadir, chunku anasi farsdir. Xamneyi, ozu ozunu hemishe İran milletine mensub bilib ve milli dilini de farsca olaraq achiqlayibdir. Dolayisi ile onun Turk ve azerbaycanli oldugunu dushunmek yanlishdir. Bu ayrica İran İslam Cumhuriyetini ve pan iranistlerin tebligat araci uchun qullandiqlari bir yalandir. Xamneyi olsa olsa, soyca yari Turk (atasi terefinden) ve yari Fars (anasi terefinden)dir, ancaq o Türk ve ozellikle azerbaycanli deyildir.

2- Musevi azerbaycan dogumludur, dolayisi ile kesinlikle azerbaycanlidir. onun, siyasi olaraq fars milliyetchiliyi ve hetta paniranismin etgisi altinda bulunmasina regmen, ana ve ata dili de turkcedir ve ozunu hech vaxt fars olaraq tanitmamishdir. dolayasi ile musevi fars dinchiliyi ve milliyetchiliyi etgisi altinda qalan bir turk ve azerbaycanlidir. musevinin vilayet-i mutleqe-ye feqih'e qarshi chixmasi bile, onun butunuyle turklukden qopmamasini gosterir.

3-İnsanlarin milliyeti-ozellikle ortadoguda- onlarin siyasi gorushlerine gore belirlenmez. xoshumuza gelmeyene Azerbaycanli ve ya Turk deyildir demek, mentiqin qebul edemiyeceyi bir davranishdir. Bu yanlish yaxlashimin sonucudur ki bizim insan haqlarimiz derneklerinin bir sirasi, siyasi xetleri xoshlarina gelmeyen turklerin insan haqlari pozuntularina qeydsiz qalmaqdadir.

4-Heddad Adil'in, Musevinin azerbaycanli oldugunu danmasi, agilla hech bir ilishkisi yoxdur. belke onun turk xalqi ve azerbaycandan nefret etmesi ile ilgilidir. heddad adil, hech bir shubhe olmadan İran İslam Cumhuriyeti meqamlari arasinda Türk xalqi ve Azerbaycanla dushmenchilik baximindan ilk sirada yer almaqdadir. O bu sozleri ile bir yandan Musevinin Azerbaycanda muhtemel meqbuliyetini azaltmaq ve ote yandan da "Azerbaycan balasi ve Azerbaycana bagliliq duyqusunu mesxere etmesi uchun soylenen sozlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder